Inåtvända bröstvårtor – behandling

En del kvinnor med inåtvända bröstvårtor kan uppleva utseendemässiga och funktionella obehag. Att amma med indragna bröstvårtor kräver en del övning och tålamod. Men numera kan man även åtgärda problemet med hjälp av en plastikoperation som sker under lokalbedövning. Vi berättar allt du behöver veta om behandlingen.

Operation på indragna bröstvårtor

Orsaken till indragna bröstvårtor är ett förkortat bindvävsstråk på körtelgångarna i bröstet. Detta problem drabbar ca 10 % av alla kvinnor som i framtiden kan få en sämre upplevelse av amningen. Lyckligtvis finns det många skönhetskliniker som erbjuder en rad olika behandlingar inom bröstestetik.

Har du indragna bröstvårtor? Nordiska Kliniken i Stockholm kan kombinera operationen på indragna bröstvårtor med bröstförstoring. För bästa resultat som anpassas efter individuella behov och önskemål börjar konsultationen med en 3D-simulering. Patienten får möjlighet att se hur brösten kommer att se ut efter operationen och välja en storlek som känns bäst. Välj en klinik som är bra på operation på indragna bröstvårtor. En klinik med lång erfarenhet och många utförda operationer är en bra klinik som du kan lita på.

I de flesta fall beror inåtväxta bröstvårtor på en avvikande bröstkonstruktion men ibland kan det vara ett tecken på tumörväxt. Om bröstvårtan helt plötsligt börjar dra sig inåt bör du ta kontakt med en läkare som kan göra en professionell bedömning. Först därefter kan du överväga en skönhetsoperation som korrigerar de inåtgående bröstvårtorna.

Biverkningar efter operationen

Svullnad och ömhet i brösten kommer strax efter operationen. Ett speciellt bandage läggs ovanför bröstvårtan och en stramande känsla kan upplevas över det opererade området. Brösten kan upplevas som varma, men i de flesta fall känns ingen större smärta direkt efter ingreppet. Läkningsprocessen är väldigt individuell och beror helt på kroppens egen läkningsförmåga.

Hos en del kvinnor kan bröstvårtorna återgå till den ursprungliga formen och börjar dra sig inåt successivt. Det kan därför bli aktuellt med ett nytt ingrepp efter en viss tid. Dessutom kan känseln i bröstvårtan minska eller avta helt efter operationen, vilket tyvärr inte är något som går att få tillbaka.