Naturlig bröstförstoring - info om ingreppet

Bröstförstoring med silikonimplantat är numera en av de vanligaste skönhetsingreppen i Sverige. Tiden med onaturliga runda silikonbröst är sedan länge förbi, i stället erbjuder de flesta skönhetsklinikerna ett naturligt resultat med välformade bröst anpassade efter kroppsformen. Vad kan du förvänta dig av operationen? Nedan berättar vi om hur en naturlig bröstförstoring går till.

Bröstförstoring i Stockholm

Ska du göra bröstförstoring i Stockholm? På Nordiska Kliniken får du som patient alltid en noggrann konsultation tillsammans med en 3D-simulering som visar hur dina bröst kommer att se ut efter ingreppet. Du får hjälp med att välja rätt storlek och behandlingsform inför din bröstförstoring. Hela processen anpassas efter dina individuella behov. Under konsultationen får du möjlighet att ställa frågor och höra mer om tiden efter bröstförstoringen. Nordiska Kliniken är den enskilda klinik i världen som utför flest bröstingrepp. I plastikbranschen vill du alltid välja en klinik med erfarna kirurger som vet vad de gör.

Läs mer om bröstoperationer på Nordiska Kliniken

Konsultation inför bröstförstoring

Antagligen har du redan en bild av hur du vill att dina bröst ska se ut efter ingreppet. Kanske har du redan valt ut en viss storlek och läst på om olika former på silikonimplantat. Det är dock viktigt att känna till att resultatet inte alltid blir så som du tänkt dig.

För att kunna få det bästa möjliga resultat av en bröstförstoring behöver man anpassa både implantatstorleken och behandlingsformen efter varje individs unika förutsättningar. Vi rekommenderar att du gör en 3D-simulering som visar hur brösten kommer att se ut efter operationen. Du får möjlighet att se ett potentiellt resultat redan under konsultationen och kan utifrån det ta ställning till den valda storleken.

Val av storlek och placering på bröstimplantat

Det finns en väldigt stor variation både vad gäller storlek och formen på bröstimplantat. Man kan välja mellan runda implantat och droppformade bröstimplantat med olika relationer mellan höjd och bredd. Sedan finns det både släta och texturerade former med egna unika egenskaper.

Du som patient behöver även ta ställning till placering av bröstimplantat. Här finns det två val; bröstförstoring bakom muskeln och Bröstförstoring framför muskeln. Då varje kropp har sina egna unika förutsättningar går det inte riktigt att säga på förhand vilken metod som passar just dina behov. Detta bör du gå igenom under konsultationen inför ingreppet.

Bröstförstoring bakom muskeln

Denna metod passar bäst för kvinnor som naturligt har väldigt lite bröstvävnad. Med en bröstförstoring bakom muskeln får du ett mer naturligt resultat med en mindre risk för kapselbildning. Nackdelen med denna metod är att den orsakar mer smärta än om implantaten placeras framför bröstmuskeln. Brösten kan även anta en annan form om du tränar mycket och bygger upp musklerna i kroppen. Det finns en risk att implantaten pressas under av bröstmuskeln och gör att brösten ser något onaturliga ut i underkanten.

Bröstförstoring framför muskeln

Den här metoden passar kvinnor som har tillräckligt med bröstvävnad och ger ett väldigt naturligt och snyggt resultat. Den passar även väldigt bra om du har valt stora implantat då det både ser bra ut och ger en mindre risk för implantaten att förflytta sig i framtiden.

Patienter som genomgår en bröstförstoring framför muskeln upplever mindre smärta direkt efter ingreppet samt den första tiden efter bröstoperationen. Nackdelen med denna metod är att implantaten inte har något stöd av bröstmuskeln och har därför lättare att börja hänga efter en viss tid (speciellt om du väljer en större storlek).

Tiden efter bröstförstoring – smärta och läkning

De flesta brukar få stramande bröst som är både spända och väldigt svullna. Det kan vara ganska smärtsamt att göra vissa rörelser och flera kvinnor vittnar om extrem trötthet de första dagarna efter ingreppet. Hela läkningsprocessen är individuell och smärtan kan vara olika svår beroende på personliga förutsättningar. Läkningstiden varierar mellan olika patienter.

Det är ganska vanligt med en sjukskrivning på cirka 14 dagar för att låta kroppen vila och ta hand om läkningen. Stygnen tas bort någon vecka efter ingreppet och det säkerställs att allt går som det ska.

Träna efter bröstförstoring

Du bör undvika all pulshöjande träning efter bröstförstoring. Förutom lugna promenader, som är bra för både kropp och sinne, ska du ta det lugnt under läkningstiden. Du kan sedan börja träna underkroppen efter cirka 6 veckors tid för att därefter kunna träna överkroppen efter 9-12 veckor. Undvik att träna bröstmuskeln de 6 första månaderna efter bröstförstoringen.

Bröstförstoring – risker och komplikationer

Precis som med andra kirurgiska ingrepp kan det finnas en del risker för dig som patient. Du kan exempelvis reagera negativt på narkos, få infektioner eller blödningar efter operationen, eller bli allmänt påverkad av ingreppet. Dessutom finns det en del komplikationer med bröstförstoring som du behöver känna till innan operationen.

Tjocka ärr efter bröstförstoring

Ärren efter en bröstförstoring läker i cirka 3-6 månaders tid. För att säkerställa en normal läkning bör patienten tejpa området med en speciell kirurgtejp. Så småningom blir ärren både ljusare och tunnare. Däremot finns det vissa personer som drabbas i stället av tjock ärrbildning som med tiden blir både grövre och mörkare. Området kan klia och kännas ömt vid beröring. Därefter kan det uppstå en tumörliknande ärrväxt, även kallad för keloider.

Bottoming Out – komplikation hos smala patienter

Bottoming Out är komplikationen som kan drabba smala patienter med mycket liten bröstvävnad. Det sker oftast om patienten väljer en alltför stor storlek på bröstimplantaten som placeras ovanför bröstmuskeln. Det som händer är att bröstimplantaten sjunker långt ner på bröstkorgen och bröstvårtan hamnar för högt upp på bröstets rundning. För att åtgärda detta problem krävs i de flesta fall implantatbyte och en rekonstruktion av bröstfickan.

Kapselbildning

Vid en plastikoperation med bröstimplantat bildas det en naturlig bindvävskapsel runtomkring materialet. Detta är ett normalt tillstånd som ger kroppen möjligheten att skydda sina egna celler mot främmande föremål. Dock kan det hos vissa patienter bildas en hård och tjock bindvävskapsel som påverkar utseendet på brösten. Detta problem drabbar cirka 10 % av alla patienter och beror på en rad olika orsaker.

Det som kan påverka en större kapselbildning är om patienten blir drabbad av en infektion eller en blödning under läkningstiden. Dessutom kan det vara ärftligt betingat med risk för återbildning trots en ny operation.

BIA-ALCL

Det här är en allvarlig komplikation som kan drabba vissa patienter som genomgått en bröstförstoring. Bröstimplantaten skapar en kronisk inflammation inne i brösthålan, vilket så småningom leder till en genmutation i området. Det bildas därefter en typ av tumör i immunsystemet som leder till att bröstet plötsligt svullnar upp och blir varmt. Det har då bildats mycket vätska runt implantatet som behöver avlägsnas omgående.

Detta sjukdomstillstånd kan uppkomma flera år efter operationen men drabbar ytterst få kvinnor som genomgått en bröstförstoring.